Eryrtrol — czym różni się ten substytut cukru od innych

Być może słyszałeś już o takich zamiennikach cukru jak: ksylitol, sorbitol, maltitol, czy stewia. Każdy z nich ma mniej kalorii niż cukier i nie powodują skoków poziomu glukozy we krwi. Ich nieco młodszy i jeszcze nie aż tak popularny odpowiednik erytrytol ma zero kalorii i jest niezwykle dobrze tolerowany przez człowieka organizm. W tym artykule omówimy jego pochodzenie i przykłady użycia.

Czym jest erytrol? 

Erytrytol należy do klasy alkoholi cukrowych. Podobnie jak inni członkowie tej grupy, jest słodki w smaku. Alkohole cukrowe lub poliole, które należą do kategorii słodzików objętościowych i nie mają w rzeczywistości nic wspólnego z alkoholem, takim jak używa się w napojach alkoholowych. Należy pamiętać, że ich słodycz jest nieco mniejsza niż słodycz samego cukru. Sam erytrytol jest o 30% mniej słodki niż cukier.

Erytrytol występuje w naturze i znajduje się w różnych owocach: melonach, winogronach, sosie sojowym, a nawet w gruszkach. Co ciekawe, można go znaleźć nawet w tkankach i płynach ludzkiego ciała. W ilościach przemysłowych erytrytol otrzymuje się poprzez proces fermentacji skrobi. Podobnie jak inne poliole, erytrytol nie jest pożywką dla bakterii żyjących w jamie ustnej. To właśnie na tym kończą się jego podobieństwa do sorbitolu i ksylitolu. Poniżej znajduje się lista różnic, które sprawiają, że erytrytol nie jest zwykłym alkoholem cukrowym, jak jego odpowiedniki. 

Cechy erytrolu

Niezwykle pozytywną cechą erytrolu jest fakt, że zawiera prawie 0 kcal. Chociaż zawartość kalorii w cukrze wynosi około 4 kcal / g, inne poliole mogą także pochwalić się niską wartością energetyczną: Ksylitol zawiea ok. 2,4 kcal/g, sorbitol — 2,6 kcal/g. Erytrytolu z kolei kcal ma jeszcze mniej: od 0 do 0,2 kcal/g.

Wchłaniany jest w jelicie cienkim, a wydalany razem z moczem. Ze względu na to, że erytrytol nie dociera bezpośrednio do jelita grubego, w którym żyje mikroflora, nie wywołuje dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Np. wyższe dawki sorbitolu i ksylitolu mogą powodować niestrawność, dlatego pod tym względem erytrol jest dużo lepszym wyborem.