Erytrytol sposobem na rzucenie cukru

Erytrytol coraz częściej zastępuje w kuchni dobrze wszystkim znany biały cukier. Oprócz słodkiego smaku posiada on również inne pożądane właściwości. Warto zatem przeanalizować, co sprawiło, że słodzik ten staje się coraz bardziej popularny.

Biały cukier a erytrytol

Erytrytol można kupić w postaci sproszkowanej i na pierwszy rzut oka jest nie do odróżnienia od białego cukru. Niewątpliwie różni się jednak wpływ obu substancji na organizm ludzki. Każdy słyszał o szkodliwości białego cukru, którego spożycie zwiększa ryzyko występowania przewlekłych chorób, otyłości, próchnicy i innych problemów. Warto więc zastanowić się nad wyeliminowaniem tego składnika z diety. W tym momencie może pomocny być erytrytol.

Wpływ erytrytolu na zdrowie

Słodzik ten jest polecany dla cukrzyków i osób z insulinoopornością ze względu na niski indeks glikemiczny. Można go spożywać również, jeśli występują problemy z próchnicą. W przeciwieństwie do białego cukru, który negatywnie wpływa na zęby, erytrytol ogranicza fermentację cukrów przez bakterie w jamie ustnej. Doprowadza to do zdrowszego uśmiechu bez konieczności odstawiania słodyczy.

Erytrytol w dietach odchudzających

Erytrytol niewątpliwie jest doceniany przez osoby chcące stracić na wagę. Jest tak ze względu na następujące właściwości:

– ma mało kalorii (ok. 0,2-0,4 kcal/1 g)
– zaspokaja apetyt na słodycze,
– nie wywołuje problemów gastrycznych jak niektóre słodziki

Zastępując cukier erytrytolem (szybka wysyłka Twoich zakupów tylko na bee.pl) nawet przy słodzeniu herbaty, można łatwo obniżyć dzienny bilans kaloryczny, co prowadzi do osiągnięcia upragnionej wagi.

Zastosowanie erytrytolu w kuchni

W sieci można znaleźć wiele przepisów z zastosowaniem erytrytolu. Świetnie nadaje się do przygotowania niskokalorycznych ciast i deserów. W smaku jest jednak trochę mniej słodki niż biały cukier, dlatego należy to uwzględnić w przepisach. Oznacza to, że jedną szklankę cukru białego można zastąpić ok. 1 i 1/3 szklanki erytrytolu.

Podsumowanie

Biały cukier nie jest konieczny w codziennej diecie. Dzięki zamiennikom takim jak erytrytol nie trzeba rezygnować ze słodyczy, a utrzymanie diety staje się dużo łatwiejsze. Jest to więc dobre rozwiązanie dla wielu osób zmagających się z nadwagą lub osób, które po prostu chcą prowadzić zdrowszy tryb życia.