Erytrytol – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Erytrytol, nazywany w skrócie erytrolem, to słodzik do złudzenia przypominający wyglądem cukier, ale o zdecydowanie niższej kaloryczności – aż 20-krotnie! Jeśli jesteś na diecie bądź po prostu ograniczasz zbędne kalorie, na pewno wiesz, czym jest erytrytol, a jeśli słyszysz tę nazwę pierwszy raz – koniecznie przeczytaj ten artykuł. 

Czy erytrytol jest zdrowy?

Erytrytol należy do grupy alkoholi cukrowych, do której należą również m.in. stawia, ksylitol i sorbitol. To naturalnie występująca w przyrodzie substancja słodząca, którą można znaleźć w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Pochodzi z fermentacji skrobi kukurydzianej lub pszennej, a jego krystaliczny i bezbarwny wygląd do złudzenia przypomina cukier stołowy. W porównaniu do cukru jest nieco mniej słodki, a jego słodycz subiektywnie można ocenić na 60-80% słodkości cukru. Erytrytol ma najniższą zawartość kalorii spośród wszystkich substytutów cukru. 

Zalety stosowania erytrytolu zamiast cukru 

– w przeciwieństwie do pozostałych substancji słodzących, erytrol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, a jego indeks glikemiczny jest równy 0, a więc nie powoduje wzrostu poziomu glukozy i insuliny 
– słodzenie erytrytolem może korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi po posiłku

– ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, że ta zdrowa substancja słodząca może niwelować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez ochronę naczyń przed uszkodzeniami wywołanymi wysokim stężeniem glukozy we krwi, tzw. hiperglikemią
– osoby z cukrzycą lub na diecie niskokalorycznej nie muszą bezwględnie rezygnować ze słodzenia, jeżeli używają do tego erytrytolu, ponieważ badania sugerują, że erytrytol nie ma znaczącego wpływu na poziom cukru we krwi

Na co trzeba uważać podczas słodzenia erytrytolem?

Chociaż Erytrytol – tanio kupisz na portalu bee.pl jest doskonale tolerowany przez nasz organizm i nie ma ustalonej dopuszczalnej dziennej normy jego spożycia, to może działać przeczyszczająco u niektórych osób. Jednak, żeby doszło do tego skutku ubocznego, osoba musiałaby go nadmiernie spożywać.